26 januari 2014

Helgbilden


Jag inledde helgen med att åka till konstmuseet Louisiana i Danmark. Där pågår (till 2 feb) en stor utställning om Arktis. Det fanns många föremål och konstverk, som detta av Guido van der Werve, Everything is going to be alright. En video på en man som går framför en isbrytare. Det var nu inte det jag var intresserad av. Utan här fanns alla de fotografier som man lyckades framkalla ur filmrullarna som hittades på Vitön, där man fann resterna av Andrées ballongfärd. Efter 30 år i isen! Tragiskt och fascinerande.

Samtidigt pågår också en utställning (till 23 feb) med verk av den amerikanske legenden Jackson Pollock (tv) och den danske ikonen Asger Jorn (th), två giganter i efterkrigstidens måleri.

helgbilden

15 kommentarer:

 1. Gå framför en isbrytare... verkligen inte! Men hade gärna sett bilderna från luftfärden. Mycket spännande, kan jag tänka mig.

  SvaraRadera
 2. Kulturell helg... att gå på utställningar o museum är givande.

  SvaraRadera
 3. Den bilden - personen som går framför isbrytaren - är mäktig! Den gillar jag verkligen!
  Konsten ... inte riktigt i min smak :)

  SvaraRadera
 4. Det har onekligen sina fördelar att bo så nära sundet och kunna åka till Köpenhamn på en dag. Konsten - ja, bilden till höger skulle jag kunna tänka mig. Men jag tyckte att bilden med killen framför den enormt stora båten var riktigt mäktig.

  SvaraRadera
 5. Men gud vilken bild, ser otäckt ut. Människan ser ut att vara ganska nära båten men kanske det är en synvilla!

  SvaraRadera
 6. Jag gillar den översta bilden! Man over machine... Ser fullständigt livsfarligt ut!

  SvaraRadera
 7. Har aldrig besökt Louisiana, det konstmuseet står högt på önskelistan. Första konstverket du bjuder på är "skitbra".
  /Kiki

  SvaraRadera
 8. Gaaahhh ---- ja dit kan inte jag kvista på en dag! Louisiana har jag besökt för en massa herrans år sedan, men det ska nog bli fler gånger i livet!

  Svar på din fråga om Nelly....nej hon är ingen ras alls ;-) äkta spansk gatukorsning!

  Hittehund från Malaga (flygplatsen där) och äkta spansk gatukorsning där möjligen någon av föräldrarna är av Phalènesläktet (har öronen nedåt), dvärgspaniel, och påminner om Papillon som har öronen uppåt. Hon väger 4 kg. Livlig och alert - orkar otroligt mycket. Har varit med oss på fjällvandring. Och den rasen har ju stora ögon...de talar till en jämt ;-) Hon kan verkligen förmedla känslor och vad hon menar och vill.

  SvaraRadera
 9. Spännande utflykter du visar. Bilden där överst ser nog så vådlig ut men det gick säkert bra.
  Kanske det var ett spel för galleriet.
  Av de undre bilderna fascinerade mig den vänstra. I den ser jag många scenerier.

  SvaraRadera
 10. Mäktigt fartyg som inger respekt och ett ganska otäckt foto i mina ögon. De båda tavlorna gillar jag och den till höger ser ut som den numera nostalgiska Ericofonen! Jätteläcker!

  SvaraRadera
 11. The first photo is so beautiful!

  SvaraRadera
 12. Nämen åh, den utställningen skulle jag onekligen vilja se! Ska inte dit förrän i april ...

  SvaraRadera
 13. Häftig bild den första! Sedqn kan man ju fråga sig varför man skulle få för sig att gå framför en isbrytare?!

  SvaraRadera
 14. Härligt att kunna åka över bara sådär :) Tänk att man över huvud taget kunde framkalla bilder efter att rullarna legat 30 år under isen. Det är ju helt otroligt!

  SvaraRadera
 15. Oj, trodde först det var du som tagit den första bilden. Vilken bild !! Skulle självklart lika gärna ha varit du som stod där bakom kameran ;-)
  Fotografier efter resterna av Andrées ballongfärd låter helt otroligt spännande. Tänk att de ens lyckade få fram dem efter så lång tid.
  Gillar konst i alla dess former och skulle gärna ha sett mer av utställningen :-)

  SvaraRadera