2 juli 2014

Indonesien- del 3, natur

Indonesien är ett stort land. Lägger vi det över Europakartan så täcker det från Storbritannien till Uralbergen. Det är beläget strax söder om ekvatorn. Naturen blir förstås mycket skiftande från ö till ö. Här är ett urval av det jag såg.
Risfälten är många och stora och sysselsätter många människor.


På södra Java finns vulkanen Bromo. Den stod vi och tittade på när solen gick upp. Vulkanen är omgiven av ett hav av sand. I bakgrunden är Javas högsta topp, vulkanen Semeru 3676 m.

 Redan vid inflygningen till Kalimantan, Indonesiska Borneo, ser man hur djungeln skövlats för att ge plats till oljepalmsplantager. Det påverkar även nationalparken med all förorening som kommer ut i floderna. Man än har de vackra vattenvägar och de vilda orangutangerna har träd att klättra i.

 Ett skutt till Sundaöarna, där varanerna håller till. Härligt vatten att bada i. En kväll stod jag i solnedgången och såg vulkanen Seniang spy ut rök och aska. Den hade ett stort utbrott just innan vi begav oss iväg och all flygtrafik var inställd. Tack och lov hade den dämpat sig och störde inte vår resa.


Sulawesi är en bergig ö. Riset odlas i terrasser och man tar gärna hjälp av vattenbufflar.


Indonesien är ett kryddland. Här odlas bl a kryddnejlika och peppar. Och vad vore livet utan en kopp Java!

3 kommentarer:

 1. Vilka helt fantastiska bilder, speciellt de du tagit på kvällen. Verkligen en varierad natur. Vulkanbilderna är också helt underbara.
  Jag börjar sakna ord som du märker. Vilken resa och vilken fotodokumentation!

  SvaraRadera
 2. Tack, nu har jag varit ute och rest en stund och jag häpnar över det jag har fått se! Så skiftande och vacker natur! Hoppas bara det kommer att finnas utrymme framöver för de vilda orangutangerna!

  SvaraRadera
 3. Jag hade ingen aning om att Indoniesien är så stort! Mäktiga bilder och jag måste titta en gång till nu. Tack!

  SvaraRadera