6 oktober 2014

Havets giganter i Svalbards vatten.

Mycket tid tillbringade jag med att speja ut över havet.

Sälar såg vi då och då, men på ganska långt håll. Det här var grönlandssälar som lekte vid iskanten.

Det vi framför allt ville se var sådana här "fontäner" ute på havet. Valsprut!

Med näsan på nacken blåser valarna ut sin luft och tar ett nytt andetag.

Det var världens största djur vi stötte på! En sann gigant! Blåvalen blir upp mot 30 m lång och kan väga 200 ton. Den är blåmelerad till färgen och har en väldigt liten ryggfena. Dessa väldiga djur, med mycket tran, blev nästan helt utrotade under valfångsttiden och är fortfarande en hotad art.

Vi hade turen att stöta på denna mamma med kalv. Ytterligare en blåval uppehöll sig kring båten. Här beger de sig iväg.

 Nästa väldiga val vi såg hade en aning större ryggfena och tillhörde en sillval, näst störst av valarna med en längd mot 24 m och vikt på 75 ton.

Att fotografera dessa djur var inte det enklaste! Ofta blev det så här. En ryggfena! Det skulle kunna vara en haj, men den tillhörde sillvalen.
Vitnosdelfiner lekte kring båten men de var för snabba för att jag skulle hinna ta en bild. Och alla tycks vara huvudlösa!

5 kommentarer:

 1. Finner liksom inte ord för hur jag tror det ska kännas att ha sett det där på riktigt ... Tar och njuter av bilderna en gång till istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker - att det här måste vara en av de coolaste resor man kan göra - alltså finns jag ;)

   Radera
 2. Personligen är jag totalt tagen av bild nummer 2. Dessa fontäner som är isberg(?) är helt fantastiska. Å att ni fick se så många olika valar modell XXXXL är helt fantastiskt. Förstår att ni gillade den resan:-)
  Å vilken fotograf du är - helt suveränt att du fångade betydligt mera än ryggfenor. Är verkligen totalt impad måste jag säga - å det är ju inte ofta kan jag säga...

  SvaraRadera
 3. Isbergen för mig alldeles tagen. Tänk vad ni varit med om! Hade det inte varit så kallt hade jag nog velat åka dit ;)

  SvaraRadera
 4. PS. Kan du något om fisk? Isåfall kanske du kan hjälpa mig med vad fisken hos mig heter.

  SvaraRadera