2 oktober 2014

Torsdagstema- I like

Jag gillar vackra, kalla Svalbard. Ögruppen i allra nordligaste Europa. Det bor inte många människor här. Longyearbyen är huvudort med ca 2000 inv. Barentsburg är en rysk gruvby med ca 400 inv och så finns det Ny Ålesund, där dessa bilder kommer ifrån. Där bor det huvudsakligen forskare, under sommarmånaderna. Samhällena ligger alla på största ön, Spetsbergen.

Det är ständig frost i marken, permafrost. Bara ytan tinar. Ledningar får alltså läggas ovan jord. Husen byggs på pålar som slås ner så långt att de står på permafrosten.

I de storslagna omgivningarna betar svalbardsrenen. Den är mera robust än vår ren, kortare och tjockare och går gärna ensam. Dagen vi var där hade allt förpackats i is (se tisdagstema) och renen fick sparka sig genom islagret för att nå laven som växte där under.

Även svalbardsripan är anpassad till det här klimatet, med fjädrar långt ner på benen. Men ispaketerat gräs, kan det vara så gott?
Det ser svinkallt ut på bilderna- och det är det! Temperaturmässigt ligger det bara kring 0 grader. Men lägg till en ständigt frusen mark, glaciärer runt omkring, kalla strömmar i havet och en isande vind. Jag lovar att sju lager kläder är precis lagom om man ska ge sig ut på kryssning med en zodiak/gummibåt!
torsdagstema

11 kommentarer:

 1. Svindlande vackert! Vilka upplevelser där borta i kylan! Stackars lilla ripan, den kan nog inte äta sig mätt varje dag!

  SvaraRadera
 2. Svalbard er ubegripelig vakker.
  Klem

  SvaraRadera
 3. Otrolig vackert ... att titta på inifrån. Skulle inte överleva mera än ett par dagar där, som du ungefär. Hur kan folk bo där!? Jag menar renar och ripor är ju assimilerade som du visar, men människor skulle ju behöva päls...

  SvaraRadera
 4. Flotte bilde frå Svalbard.
  Det er ein spennande plass, eg har vore der ein gong og vart
  veldig fascinert.

  Fin dag frå Anne-Mari

  SvaraRadera
 5. Underbara isiga bilder från vackra Svalbard! Resan måste ha varit en fantastisk upplevelse!
  Men mycket förståeligt att inte fler vill bo där i kylan.

  SvaraRadera
 6. Underbara bilder från vad som måste vara en väldigt spännande resa! :)

  SvaraRadera
 7. Underbara bilder! Sà vackert! En plats jag gärna skulle vilja uppleva trots kylan..

  SvaraRadera
 8. Fantastiska bilder! Jag skulle väldigt gärna vilja åka dit!

  SvaraRadera
 9. Vilken natur och fina bilder för den delen!

  SvaraRadera
 10. Vilket äventyr, så läckert! Ett ställe för mig, jag som inte är så förtjust i värme utan hellre klär på mig för kyla!

  SvaraRadera
 11. Den översta bilden är helt sagolikt fin!

  SvaraRadera