31 oktober 2015

Malawi, del 10, sista delen- Thyolo, Blantyre,

Så lämnar vi Malawisjön och åker söderut, upp mot bergen.

Marken är förberedd för sådd.

Cykel är det dominerande fortskaffningsmedlet. Inte så många privatbilar syns.

Vägstandarden i Malawi är både så här...

och så här.

Man kan handla här...

eller här.

Fast det verkar mera spännande att använda sig av Computer services här!
Och det fanns hotell utan elektricitet och det fanns hotell med wifi.


Uppe i bergen finns det teodlingar. Det kändes mera fuktigt där och det syns på växtligheten.


Teodlingarna ägs av en familj, med anor från Skottland. Vår erfarenhet var att nästan inget hade inhemska ägare. Ofta var europeer inblandade.

Teprovning. Jag är ingen tedrickare så jag kan inte uttala mig. Men det var intressant att smaka de olika sorterna.


Det är inte långt till de som har uttorkade jordar. Här är golfbanan väl bevattnad. Klimatet är ett annat på högre höjd.
Så kör vi in i Blantyre, den äldsta staden. Den ligger på en höjd av 1000 m ö h. Vi tittar på katedralen, St Michael And All Angels' Church. Precis som i Zimbabwe är de flesta i Malawi kristna.

Flamträden har slagit ut med sina lysande röda blommor.

För Malawis framtid är det viktigt att flera får möjlighet till mera utbildning.
Folken i både Zimbabwe och Malawi är mycket vänliga. Det kändes väldigt tryggt överallt. Kriminaliteten är låg. I båda länderna är engelska officiellt språk. Det används parallellt med de egna språken. Att mäta lycka, som en del av er har varit inne på, är svårt. Visst har man en större gemenskap. Kvinnorna tycks göra de flesta sysslor tillsammans. Men att inte kunna ge sina barn mat för dagen måste vara tungt.Vi har ett gemensamt ansvar för klimatpåverkan. Jag har ingen lösning att komma med. Jag har bara velat förmedla lite av mina personliga intryck av en resa i ett par, inte särskilt välbesökta, länder. De turister jag mötte var lätt räknade. Själv tycker jag det är viktigt att bli lite omruskad i min trygga tillvaro. Det är ett sätt att se vad man själv har. Lite ödmjukhet behöver vi alla.
Tack för att ni har delat med er av era funderingar och reflektioner i kommentarerna.

5 kommentarer:

 1. Tur att man har din fantastiska blogg att titta i när man väntar på Gomorra på svt 2:-)

  Fler spontana reaktioner från min sida:
  Högertrafik som i England - logiskt!
  Bilbeståndet har några år på nacken.
  (Eländiga) golfbanor finns visst överallt, även om befolkningen inte ens kan ge mat till sina barn. Då vet man vart pengarna går. Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
  Bra att du visar upp en enkel supermarket också. Just den kontrasten till jordbrukstillvaron påminner mig om Gambia på 1980-talet. Skulle säga att kontrasterna är kopior... Det gäller vägarna också förresten.
  Dina porträttfoton är absolut enastående. Å du verkar ha valt dina modeller med stor omsorg - alla har en bestämdhet och stolthet i blicken, åtminstone i killarnas blickar. Det finns hopp...

  Åsså kunde jag inte bli att skratta faktiskt. Undrade nämligen om killarna utanför reklamskylten till den private Secondary School var lärare eller (potentiella) elever;-)

  Tänkte också säga att du gör helt rätt med att dokumentera din resa nu i en följetong liksom. Minnen blir ju svagare och med allt färskt på näthinnan så är det enda sättet att dokumentera resan som du gjorde.

  Du har gjort en fantastisk resa och en enastående dokumentation som fick åtminstone mig totalt fängslad.

  Åsså Stare - det sista styket i det här inlägget måste vara den längsta texten du någonsin skrivit på bloggen;-)

  PS. Hoppas ju faktiskt att du fortsätter liiiiiite till med rapporteringen:-) DS.

  SvaraRadera
 2. Vilka otroliga kontraster! Och självklart ska vi alla vara del av arbetet med klimat och miljö, vi i väst har ett större ansvar eftersom vi i så många år koloniserade delar av övriga världen och bromsade och förstörde därmed så mycket av deras egna utveckling. Dags att vi betalar för det!

  SvaraRadera
 3. Stort tack för att du delar med dig i den här jätteintressanta serien från din resa i dessa spännande länder!

  SvaraRadera
 4. Vilken otroligt trevlig blogg...Och jag blir så glad att få läsa om och se så fina bilder från vår resa!!! Tusen tack!

  SvaraRadera
 5. Vilka fina bilder på gatulivet och naturen. Gillar skarpt bilden på männen som sitter på rad nedanför skylten. Och vilken vacker katedral!

  SvaraRadera