30 oktober 2015

Malawi, del 6- Mua mission, Liwonde

 Vi landade i Malawis huvudstad, Lilongwe. Mor och barn, heter säkert skulpturen. Malawi ligger i den stora gravsänkan, Rift Valley, som går genom Afrika. Det är ett litet land, ungefär 80 mil långt och som bredast 16 mil. Det domineras av Malawisjön som är 58 mil lång, sträckan Helsingborg-Stockholm! Det bor ca 16 milj inv på en yta som är en fjärdedel av Sveriges. Malawi kallas Afrikas varma hjärta. Det är ett mycket fattigt land där jordbruket dominerar.


 Tidigt på morgonen, innan det riktigt har ljusnat, börjar kvinnorna arbeta. Tvätta, hämta vatten, samla ved, hugga ved.

 Ordet hack-jordbruk, hörde jag för första gången. Här tillverkas hackorna.

Så här prydligt blir det. Det är förberett inför regnperioden och sådden.Folket svälter. Skörden är slut. De väntar på regnen. I fjor kom de sent och varade
alldeles för kort tid. Skörden blev liten. På träden här mognar mangon. Jag tror det var det enda en del hade att äta. Barn hade det svårt att orka gå i skolan.

 Många barn hade uppsvullna magar.
Nästa avsnitt skall bli hoppfullare!

3 kommentarer:

 1. Vilken kulturkrock jämfört med dina bilder från Zimbabwe. Här har ju tiden stått still. Ledsamt att se fattigdomen när den är som värst så nära inpå.
  Å hack-jordbruk - my God, vilket hästjobb.

  Tänk så bortskämd man är i Västeuropa...

  Å den nästsista bilden säger mera än tusen ord - för att ta fram den gamla klyschan alltså.

  SvaraRadera
 2. Ett otroligt gripande inlägg !! En verklighet så fjärran från vår egen lyxiga tillvaro som vi borde tänka på betydligt oftare. Tänk att få vara där, så nära dessa människor i sin vardag...
  Kan inte låta bli att undra hur och varför du väljer dina resmål, om syftet är att med egna ögon få se och uppleva eller hjälpa, om du är med i någon slags organisation eller liknande. Vet att jag inte får veta men är väldigt tacksam över dina dokumentationer av verkligheten. Visserligen kan vi se mycket av allt elände, krig och fattigdom på tv varje dag, men vi ser inte allt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väljer gärna resmål där jag får se och uppleva något som kan ruska om mig i min trygga tillvaro. Och jag vill se det med egna ögon. Nej, jag är inte med i någon organisation.
   Det är väldigt roligt att få dela med sig till någon som också reflekterar. Tack för det!

   Radera