28 oktober 2015

Zimbabwe, del 3- Matobo Hills

Matobo Hills är en nationalpark och ingår i vårt världsarv.

Här finns massor av fantastiska stenformationer. Naturens egna konstverk! De kallas kopjes och har uppstått genom att marken pressats upp. Sedan har allt löst material förts bort genom årtusenden och kvar blir märkliga formationer. Mor och barn kallas denna.

 Där letade vi noshörningar, till fots. Guiden letar efter spår.

 Spännande att komma dem så nära!


Tjuvjakt är ett stort problem. Därför har man sågat av hornen för att göra dem mindre attraktiva.

 I området finns många grottor. Vi klättrade upp bland stenarna. Det var värmebölja med temperaturer långt över 40 gr.

I grottan fanns målningar som gjordes för kanske 10 000 år sedan. Man har hittat skelett efter en människa som levde där för 9500 år sedan.


Cecil Rhodes hade skapat sig en stor förmögenhet i diamantgruvorna i Sydafrika och såg en möjlighet att komma åt guldet i Zimbabwe. Han lurade kung Lobingula att skriva på ett papper som gav Rhodes tillgång till hans land och han fick använda det som han ville. Kungen var inte läskunnig och det var inte så han fick det förklarat. Rhodes var hänsynslös och hade en dröm om en järnväg från Cape till Kairo och då fick inget stå i vägen. Så småningom uppkallades landet efter honom, Rhodesia.Vid självständigheten 1980 återtog de namnet Zimbabwe. Rhodes är begravd i Matobo Hills. Att det var en helig plats för afrikanerna var inget han brydde sig om.


World's view, kallade han platsen. Han var ju inte så blygsam!


Uppe bland stenblocken är hans grav.

Utsikten är fantastisk.Platsen är välbesökt, men omdiskuterad. Där ligger så Rhodes och hans "intime vän" Leander Starr Jameson.


 Och där satt vi när solen gick ner över världen.

2 kommentarer:

  1. Vilken upplevelse... Fantastiska bilder och intressant text. Så sorgligt att man skall behöva såga av noshörningarnas horn, men bra att det sker eftersom alternativet är så mycket värre, på grund av tjuvskjutningen.

    SvaraRadera
  2. Hoppas dina inlägg om den resan aldrig tar slut! Inte bara att jag hittills lärt mig massa nytt, utan dina bilder förstärker ju bara helthetsintrycket. Vackert är ju bara förnamnet! Stenformationerna bara älskar jag, de är helt fantastiska.
    Grymt dock att man behöver såga av hornen på noshörningarna för att stoppa tjuvskytte...

    SvaraRadera