27 oktober 2015

Zimbabwe, del 2- Great Zimbabwe

Under perioden 1000 - 1400 var Great Zimbabwe ett stort kungarike och en viktig handelsplats. Under dess höjdpunkt, under 1300-t, tros det ha bott 20 000 personer i detta stadsrike. De handlade med guld, elfenben och fint bearbetat koppar och järn. De hade utbyte med Arabien, Indien och Kina, framgår av föremål som har hittats. Dess makt var stor. Man tror att staten upplöstes då de levde upp sina resurser. Befolkningen ökade. Träd fälldes. Betesmarker torkade ut. Det fanns alltså inte möjlighet att försörja sig med mat.

Högst upp på denna klippa bodde de regerande kungarna.


Trappor leder dit upp. De smalnar av allt mer ju högre upp man kommer. Gjort i försvarssyfte.Berget är av granit och man byggde in blocken med fantastisk teknik av staplade stenar, utan något som höll ihop dem. Ett tungt arbete att tillverka alla dessa stenar och frakta dem dit.


Med lite fantasi kan man man se att stenen liknar en falk. Den tros ha haft någon religiös betydelse och förmodligen var kungen gudomlig.

Uppe från sin höjd, dit naturligtvis inte vem som helst hade tillträde, kunde kungen blicka ut över dalen och murarna till höger. Inom de murarna hade han sina 200 hustrur och några 1000 barn.


Den delen tros var byggd senare för byggkonsten har ytterligare förfinats. Se de fina dekorationerna!


Det är dubbla murar runt. För att de ska hålla är de bredare nertill, ca 6 m och avsmalnar till 4 m där uppe, 11 m upp. Man uppskattar att det har använts över en miljon stenar med en vikt på mer än 15 000 ton. Imponerande!


Vilket pussel!


Den här är helt kompakt, kanske en fallossymbol. De första européerna försökte komma in i den för att kunna plundra, som de har gjort med så mycket annat i detta område. De utgick från att det omöjligt kunde vara afrikaner som skulle kunnat utföra ett sådant fint arbete! Tyvärr förstörde de mycket annat också, vilket omöjliggör att få fram information om livet på denna tid. I ruinerna här hittades också sex vackra fåglar i sten. En av dem avbildas på Zimbabwes flagga. Zimbabwe betyder hus av sten.


Härifrån kunde hustrurna titta upp på höjden där deras man bodde!

Det här besöket överträffade mina förväntningar. Hade läst om detta kungarike men det var än mera fantastiskt i verkligheten.

Vi bodde alldeles bredvid i en lodge som var inspirerad av Great Zimbabwe.

Stråtäckta hyddor bakom fina murar. Ja, ficklampa är bra att ha om man ska hitta stigen hem!I vårt stora rum var stenarna kvar på samma sätt, bara inmurade. Jag ser nu att vi t o m hade TV. Den upptäckte vi inte. Hade aldrig tid till sånt.


Interiör från hotellet. Visst är det läckert!

4 kommentarer:

 1. Vilket fantastiskt inlägg med så mycket intressant information som jag inte hade en aning om. Murarna är jag helt såld på - älskar dom faktiskt. Vilka konstverk, och vilken tur att de är bevarade. Fantastiskt!

  Vad gäller ditt fantastiska hotellrum la jag direkt märke till tvn och tänkte spontant: Kulturkrock, en modern tv hör liksom inte hemma där, totalt felplacerad. Åsså skrev du att ju inte ens upptäckte den.

  SvaraRadera
 2. Så spännande och intressant, jag hade gärna följt med och upptäckt. Och fantastiskt inspirerande boende!

  SvaraRadera
 3. Så mycket intressant att läsa och se från ett kungarike av sten. Tänk att Zimbabwe betyder hus av sten, verkligen ett passande namn på landet!
  Hotellet imponerar också!

  SvaraRadera
 4. Här var det gott om information, intressant läsning och fantastiska bilder !! Spännande smala trappor och fascinerande byggteknik. Förstår att besöket överträffade dina förväntningar.
  Åhh.. jag vill också ut och resa och upptäcka. Tid och pengar saknas inte men misstänker dessvärre att det är omöjligt att försöka övertala maken till att göra en resa till Afrika då han numera ser hela kontintenten som ett stort problem. Vissst finns det problem men Afrika är stor och här finns säkerligen många guldkorn att upptäcka när det gäller kultur, natur och människor. Vi var på safari i Kenya i början av 90-talet så lite har jag iallafall fått ta del av.
  Slående att de har tv på det hotellet men finns det något hotell i hela världen nuförtiden som inte har tv på rummet. Byts nog ut så småningom mot datorer. Vilken helt makalöst läcker interiör !!

  SvaraRadera