26 oktober 2015

Zimbabwe, del 1- Harare

Zimbabwe har ca 10-12 milj invånare och är knappt så stort som Sverige. Robert Mugabe styr landet diktatoriskt sedan 1980 och är nu 92 år. Landet har stora tillgångar på bland annat guld. Tidigare var det ett bördigt land som gav rika skördar. Folket hade mat och man exporterade grödorna. Mugabe genomförde en jordreform på 1990-talet som innebar att stora jordegendomar beslagtogs och fördelades på outbildat folk. I dag svälter man. Korruptionen är utbredd. Antalet turister var få.

Här kommer några bilder från huvudstaden, Harare.

 Jakarandan blommade så vackert.


Moderna byggnader.Monument och skulpturer finns det.


På marknadsplatsen fanns det mest afrikaner. De vita håller sig till sina egna stadsdelar. Innan jordreformen fanns det 200 000 britter där, nu är de 50 000.Allt fanns att köpa!

Landreformen ledde till en oerhörd inflation, ofattbara 79,6 miljarder procent! Nya sedlar fick tryckas hela tiden med allt fler nollor. När det blev ohållbart, 2009, övergick man till att ha US-dollarn som betalningsmedel. Man använder bara sedlarna så antingen fick man tillbaka i sydafrikanska Rand eller en penna, eller en karamell!

Fortsättning följer!

5 kommentarer:

 1. Säger det igen: Så mycket jag inte vet om andra länder! Hade aldrig tänkt mig sådan höghus i Zimbabwe. Har sett så mycket på din blogg från alla dina resor som jag inte hade en aning om! Spännande. För vissa resmål har jag inte alls lust att resa till, men då kan jag ju njuta och lära mig av dina bilder.
  Gillar djuren i förra inlägget skarpt. Och att Carlsberg hade ett brygger i Zimbabwe visste jag inte trots att jag bor nästintill granne med Carlsbergbryggeri :)

  SvaraRadera
 2. Glömde skriva att de där träden är ju magiska. Visste inte att jakaranda ser ut så! Har bara hört det namnet om möbler. Inte konstigt att möblerna är vackra när de kommer från ett så vackert träd!

  SvaraRadera
 3. Snacka om att jag sitter här med öppen mun... Minns jordreformen och hur engelsmännen togs ifrån sina farmer, mördades eller skickades hem...

  Men jag hade aldrig föreställt mig att delar av huvudstaden skulle se ut som du visar. Trodde att det bara var hyddor där. Snacka om hemska fördomar från min sida.

  Hur kom du in i landet? Alltså jag menar behövde du visum? Var det en organiserad resa med strikt övervakning? Kände du dig hotad?

  Nu har jag helt plötsligt 1 000-tals frågor. Bäst att jag väntar på den säkert väldigt spännande fortsättningen hos dig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag åkte på organiserad resa. Visum får man söka vid ankomst till landet. Landet kändes tryggt att resa i. Folk var vänliga och trevliga och talar bra engelska. Ingen övervakning och inga hot, men 100-tals poliskontroller har jag passerat på vägarna! Varje distrikt gjorde en egen kontroll. Med 95 % arbetslöshet gäller det väl att ta vara på alla arbetstillfällen. Det tyder också på ett stort antal svartjobb, för folk arbetade.

   Radera
 4. Tänk vad en enda man kan ställa till med.! Det ser ut som du haft en intressant resa i varje fall!

  SvaraRadera