6 februari 2016

Uganda- djurliv 1

Under Idi Amins tid, och det följande inbördeskriget, förstördes många parker och djuren decimerades. Nu återinför man djur till sina tidigare områden. Av de "Big Five" (buffel, lejon, noshörning, leopard, elefant) fattas fortfarande noshörningen i vilt tillstånd.

Här kör man in en last giraffer till en av parkerna.

Den här ser ut som att den går omkring med en måltavla på sig.
Lejon stötte vi på vid några tillfällen. Den understa bilden är tagen i Queen Elisabeth National Park, i Ishasha. Det är det enda ställe där lejon klättrar i träd. Som synes trivs den med det!


Leoparder vilar också gärna i träd. På övre bilden har den lagt sig i en Kandelaber-euphorbia. Det finns inga kaktusar i Afrika, så det är motsvarigheten.

Elefanter såg vi ofta. Naturligtvis är de utsatta för tjuvjakt.


Det här är Afrikas farligaste djur! Flodhästen dödar flest människor. De rör sig ofta där människor finns. Att hamna mellan mor och barn är livsfarligt. Flodhästar har väldigt känslig hud och ligger därför oftast i vattnet så att de inte blir solbrända. Nattetid går de i land för att beta. Det syns på alla ärren att de ofta hamnar i slagsmål.

Nilkrokodilen måste också vara med bland de stora farliga. Det är en riktig best.

De här tyckte jag var otrevligast! Små ettriga myror med stora käftar som kröp in under kläderna. Safari-ants kallades de för. De blev många språngmarscher när sådana här myrvägar upptäcktes.

3 kommentarer:

 1. Helt fantastiska bilder!! Åhh.. är så glad över att du delar med dig från dina spännande resor och det så sagolika djurlivet. Giraffer är så vackra och vilka otroligt bra bilder du fick på flodhästarna ! Lejon, leopader elefanter och krokodiler. Haha..små ettriga myror fick du med också ;-)
  Det är så himla tragiskt att många djur har gått förlorade från vår planet pga människan. Fruktansvärt och det pågår ju än idag. Ser fram emot del 2 :-)

  SvaraRadera
 2. Men vad du har varit med om! Jag är mest fascinerad över noshörningarna. Måste vara rejäla slagsmål när man får sådana där skråmor i skinnet, jag menar de har nog rejäl hud!
  När jag läste om myrorna inser jag att det där inte är någon resa för mig. Så glad och nöjd över att komma till din blogg :)

  SvaraRadera
 3. Vilka helt fantastiska bilder! Att få med alla av de "Big Five" som just fanns där att beskåda är helt suveränt. Å vilka bilder du tog! Favo bilden är onekligen familjen flodhäst. Åsså var elefanten med fågeln med igen. Det fotot är helt underbart!
  Härliga minnen! Stort tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera