22 april 2016

Marocko- Marrakech del 1

Marocko ligger bara några timmars flyg från Skandinavien och man hamnar i en annan värld. Vi landade i Marrakech. Staden grundades redan 1062 och var en viktig handelspunkt för karavanerna. Här möttes öst och väst, syd och nord. Idag är det en stad med ca 1,5 milj inv.

Marrakech kallas den röda staden. I bakgrunden ser man de snöklädda Höga Atlasbergen.

Moskeerna är många men dem för man inte besöka om man inte är muslim.


Finaste mosken är Koutoubia, från 1100-talet. Den syns över hela stan.
Marrakech ingår i vårt världsarv dubbelt upp. Själva staden är världsarv för att så mycket finns kvar av gränder souker, där man kan stöta på vad som helst! Medinan (gamla delen) känns som att så har den alltid sett ut.Det andra världsarvet är torget, Djemaa el-Fna, för allt vad som försiggår där. Här kan man sitta i timmar över en kopp kaffe och titta på folklivet!

Man får se upp för alla transportmedel!

Det är ett i högsta grad levande torg och det är absolut inte bara turister som kommer dit.

Där kan man få sina händer hennatatuerade eller titta på akrobater, lyssna på sagoberättare eller förfäras över ormtjusare. Alltid händer det något.

Det här tycker jag inte om! Stackars apa!


På kvällen är det ett myller av folk. I tälten serveras den läckraste mat, som t ex kokta snäckor eller fårskallar. Det går också att köpa sig en god soppa för några kronor.

4 kommentarer:

 1. Dregel, dregel! Äntligen lägger du upp bilder från Marrakech!!! Har inte varit där men väl två gånger i Agadir och Taroudant. Å Marrakeck är enligt dina helt suveräna bilder ungefär 1 000 gånger större...

  Love it! Mattälten känner jag igen (i miniformat alltså) och där åt jag inte en fårskalle, men väl fårtestiklar. Då flyttade maken till ett annat bord;-)

  Bilden med apan avskyr jag. Googla Monkey World för att se hur man försöker rädda aporna från attt bli utnyttjade/drogade på detta vidriga sätt.

  PS. Du borde resa till Tel Aviv/Jerusalem någon gång - du skulle ÄLSKA det. Fast inte just nu om man säger så. DS.

  SvaraRadera
 2. Så mycket sagokänsla över dina bilder. Jag ogillar oxå när djur används för att locka turister på olika sätt. Ofta drogade för att hålla sig lugna...

  SvaraRadera
 3. Ser härligt ut! Men jag gillar inte fängslade apor heller. Och icke fårskallar, hur läckert det nu än smakar. Håller mig till civiliserade sniglar.

  SvaraRadera
 4. Helt fantastiska bilder! Och vilket myller av intryck att vandra runt i!
  Och det där med apan gillar inte jag heller. Forskade dessutom i det här med ormtjusare och kom fram till att det inte heller är så trevligt, ofta eller nästan alltid är ormarnas tänder utdragna.

  SvaraRadera