16 oktober 2016

Rumänien, Moldavien

Så är vi i Rumänien, i delen som heter Moldavien. Ca 20 milj bor det i Rumänien.


Detta är inte heller ett rikt land, ekonomiskt sett. Men är rikt på kultur och historia.Handkraft fungerar. Vi befinner oss i staden Iasi som var huvudstad fram till 1862, då huvudstaden flyttades till Bukarest.


De stora monumenten finns även här. Detta hedrar poeten Eminescu.


Prins Cuzo, som statyn föreställer, enade Moldavien och Valakiet och bildade första Rumänska staten. Hotellet, Traian, har ritats av Eiffel, han med tornet i Paris. Det sägs att Greta Garbo bodde där då hon hade en kärleksaffär!
Den här kyrkan var helt fantastisk. Se vilka dekorationer som är gjorda i sten! I kyrkan finns Cuzos grav.


Kulturpalatset.

Även där fanns vackra gamla byggnader som inte underhålls.Så lämnar vi Iasi och åker ut på landsbygden.Vi stannar till i staden Piatra Neamt. Det är en historisk stad, med Johannes döpares kyrka och klocktornet, Stefantornet från 1400-t. Stefan den store är hjälte även här.Resan går vidare upp i Karpaterna och in i provinsen Transsylvanien.

2 kommentarer:

  1. Så det finns ett Moldavien i Rumänien också. Det visste jag inte.
    En fantastisk bildkavalkad som är så "öststatlig" och storslagen som det bör vara - åtminstone enligt mina "fördomar" och liknade erfarenheter i Baltikum och Polen.

    Landsbygden tilltalar mig, speciellt då det finns en blå himmel i bakgrunden;-) Gillar bilderna på Karpaterna - mäktigt!

    SvaraRadera
  2. Kul att få se dessa bilder och precis som Bp så gillar jag landsbygdsfotona mycket.

    SvaraRadera