18 oktober 2016

Rumänien- Transylvanien del 1

Tyskar, österrikare, ungrare med flera har alla satt sina spår i Transylvanien. Jag tänker inte ens försöka reda ut det hela- bara konstatera att det är ett spännande och mycket intressant land att besöka.
Upp i Karpaterna.

För brant för en del?

Storkarna har dragit söderut.


Vi  passerar små byar med husen tätt tryckta kring kyrkan.

Så  kommer vi till den mycket charmiga staden Sighisoara. Den nämns som en romersk stad redan 1280.

De  äldsta delarna ligger på en höjd, omringad av en mur från 1300-talet.Av speciellt intresse är det gula huset till höger i bild.

Där föddes Vlad Tepes Dracula, prins av Vallakiet, 1431. Han var son till kung Vlad Dracul och det "a" som Dracula har fått tillagts, får tolkas som Jr.


I Bram Stokers version beskrivs Dracula som en vampyr. Blodtörstig, lär han ha varit men ingen vampyr! Han var en stark härskare och betraktas av en del rumäner som hjälte.


I berättelserna av Stoker placeras Dracula i slottet i Bran.I  verkligheten, lär han aldrig ha satt sin fot där! Men visst kan slottet, med vinklar och vrår, inbjuda till ruskiga historier!Vi  tar oss ut på den fridsamma landsbygden igen och fortsätter resan.

4 kommentarer:

 1. En riktigt trevlig resa genom dina bilder! Så mycket arbete du har lagt ner och nu vaknar naturligtvis reslusten igen.

  SvaraRadera
 2. Dessvärre hade du ingen tur med vädret. Kan tänka mig att landskapsvyerna hade varit betydligt mera tilltalande med en blå himmel. Ja, den kom ju till slut i sista bilden "rast på fårfabriken".

  Min absoluta favobild är nog myllret av husen i byn med de knallgula parasollerna. En helt fantastisk bild tycker jag. Sedan gillar jag kullerstensgatan med bilen som åker upp också. Färgerna på husen lyser upp här.

  SvaraRadera
 3. Tusen takk for koselig kommentar inne på bloggen min.

  Du verden for et spennende sted du viser bilder fra. Flott!

  Vivishagerom

  SvaraRadera
 4. Gillar husen i de här bilderna! Speciellt kul är bilden med gyttret av hus, känns som om de byggt dem på alla håll och kanter.

  SvaraRadera