1 april 2019

Bhutan- del 3, Mongar - Bumthang

Det blir en lång dag i buss. Nästan 11 tim tar resan på 18 mil och tusentals svängar. Vi varvar bussåkning med promenader och landskapet är ständigt skiftande.

Cannabis växer i vägkanten.

Oxar och träplog. En plöjer och en sår. Och tegarna är så små.

 Att hjälpas åt är nog en nödvändighet under sådana här svåra livsvillkor.



Papaya, bananer och vitkål är lite av vad jag såg i markerna här.



Det finns inte bara fåglar utan apor också, längs vägen. En röd panda sprang också över. Det finns många naturreservat men de hann vi inte besöka. Bl a finns det tiger här.


En primula blommade vacker även på mycket hög höjd.


Magnolia blommade och bergen var vackert blå.


Vägarna är inte bara krokiga, smala och dåliga utan översvämmade. Risk för ras finns hela tiden. Och det är brådstup på sidorna. Vår chaufför var mycket duktig.

Några barn på väg till skolan. Traditionella dräkter ska användas. Just den här dagen hade de fått bestämma själv vilken dräkt de skulle ha. Annars ska det vara enhetlig för skolan.


108 böneflaggor reses när någon dött. Numera återanvänder man dem och det reses inte 108 nya varje gång.



Böneflaggor placeras på öppna ställen, vid bergspass, floder och liknande där vind och vatten kan hjälpa till att föra iväg bönerna. Det går också att använda sig av vattenkraft för att få bönekvarnen att snurra. Inuti kvarnen ligger skrivna böner.


Vägen bär starkt uppåt. Upp i molnen och snön. Trumshing La passet ligger på 3800 möh. Av utsikten ser vi inget. Det här är gränsen mellan östra och centrala Bhutan.



På den höjden trivs jakar.

Vi åker ner på lägre höjd.

Så är vi framme i Bumthang på 2600 möh och ungefär mitt i Bhutan. I bakgrunden lättar molnen lite och vi anar höga bergstoppar.

1 kommentar:

  1. Först och främst - tusen tack för ditt svar:-)
    Nu vet jag inte om jag hade njutit av 11 timmar i en buss på dessa vägar. Hade troligtvis varit vettskrämd;-) Men trots det dåliga vädret kunde du ju njuta av för oss totalt oföreställbara "motiv". Å 250 dollar/dag där allt ingår är otroligt prisvärt för en västerlänning, men är med säkerhet mycket pengar för en bhutanes (kallas invånare i Bhutan så!?)

    SvaraRadera