19 september 2019

Georgien del 5, Svanetiregionen, Ushguli

Vi går över bäcken och kommer till övre Ushguli.





Det är verkligen en medeltida by. Fantastiskt att husen står kvar. Jag vet inte om alla hus är bebodda. Svårt att avgöra.





Vi går upp på en "kulle" (byn ligger på 2200 m ö h) och kan titta ner på byn. Som ni förstår är det inte bara gamla stenhus, men de är vackrast!


Det byggs i Svaneti. Det är väldigt vackra omgivningar, som gjorda för att vandra i. Därför byggs det många guest-houses. Genom turismen har folket fått möjlighet att flytta tillbaka till byarna och få en inkomst. Georgien satsar mycket på turism.


Uppe på kullen ligger en typisk liten kyrka tillägnad St Göran. De små bykyrkorna besökte vi inte.




Bredvid låg Lamariakyrkan från 1100-talet med fina målningar.


Utsikten är storslagen.





Efter så mycket kultur och vandring behöver man mat. Vi fick titta in i köket i den restaurang vi åt på. I järnspisen bakades de mest läckra saker. Ost är en betydelsefull ingrediens och finns i det mesta. Den kunde tillagas på många olika sätt. En måltid bestod oftast av många, många små rätter. Det fanns alltid en till när man trodde det var färdigt!

1 kommentar:

  1. Verkligen fantastiskt att alla de gamla stenhusen från medeltiden finns kvar. Även trädbyggnaderna var vackra en gång i tiden, nu ser de ganska "medtagna" ut. Kan man verkligen bo i sådana "ruckel" när det är snö i 6 månader.
    Kul att det satsas pengar på regionen för att attrahera turister. Kan tänka mig att gamlingarna som alltid bott i byn inte är så förtjusta.
    Förstår att maträtterna gjorda på gammalt hederligt vis var mycket goda.

    SvaraRadera