3 juli 2014

Indonesien- del 4, religion och kultur

Nästan 250 milj inv bor i Indonesien. Enligt konstitutionen är det religionsfrihet. Men man får bara tillhöra de sex stora religionerna: islam, buddism, hinduism, katolicism, protestantism eller konfucianism. Alla de som är animister får införliva det i en annan religion.

Buddisttemplet Borobodur byggdes på 800-t. Här skildras Buddhas liv i fantastiska friser från hans födsel upp till Nirvana, på 10 vån. Det tillhör vårt världsarv.


Prambanan, tillhör också vårt världsarv. Något yngre än Borobodur och är ett hinduiskt tempel. Det har även buddistiska inslag eftersom de hinduiska och buddistiska ledarna enades genom giftermål.


Ett aptempel, där hinduernas Hanuman tillbeds, måste man förstås besöka och mata de heliga aporna, som är långsvansade makaker.


I Jakarta ligger den stora katolska katedralen, med Ignatius av Loyola.



Mittemot finns världens näst största moské, Masjid Istiqlal. Den rymmer 200 000 pers, aktuellt nu i Ramadan.


Längs vägen ser vi protestantiska kyrkor och märkliga moskéer.






Vi tittar in hos sultanen av Yogyakarta. Inte för att han är gudomlig, men han är väldigt högt hållen. Där förekommer det också musik och dockteater.

Nu hoppade jag över animisterna, för det tänker jag ta i nästa avsnitt, då vi ska gå på begravning!

5 kommentarer:

 1. Nu har jag googlat och lärt mig vad animister är. Tänk vad man lär sig.
  Blir väldigt förvånad över alla byggnader du lägger upp. Jag menar en moské som rymmer 200 000 kan man ju knappast föreställa sig - jag jämför med fotbollsarenor;-)
  Har aldrig förknippat Indonesien med "stort" eller överdådig, men du bevisar motsatsen.
  Ett fantastiskt urval av bilder som visar mångfalden i landet.

  SvaraRadera
 2. Så många fina och intressanta bilder du visar! Jag visste inte att världens största moské ligger i Indonesien och kan rymma så många människor. Den måste vara gigantisk! Hade inte heller hört talas om animism men nu har jag kollat Wikipedia och lärt mig en del. Visste inte heller att apor gillar majs även om man kanske kunnat lista ut det!
  Tack för att du delar med dig av både kunskap och bilder!

  SvaraRadera
 3. Tack för ännu en resa i Indonesien, nu med byggnader och kultur! Toppenbilder allesammans! Jag är lite fascinerad över tempel och pagoder och du visar helt otroliga byggnadsverk!
  Blir spännande med animisterna i nästa avsnitt

  SvaraRadera
 4. Jag är stum. Det du visar hade jag inte en aning om!

  SvaraRadera
 5. Tack för turen! Naturen må vara vacker, där som i de flesta länder, men det du nu bjuder på berättar så mycket. Imponerande!

  SvaraRadera