31 oktober 2015

Malawi, del 9- Malawisjön

Malawisjön ingår också i vårt världsarv. Det är den tredje största sjön i Afrika. Ingenstans finns det så många fiskarter beskrivna som här, mer än 850 arter. Härifrån kommer många av våra akvariefiskar, cikliderna.

Det är en väldigt vacker sjö. Där diskar man, tvättar, hämtar vatten och badar.


Fisket är viktigt. Fisken torkas i solen eller röks och säljs vidare.

Det är inte bara akvariefiskar!Kanoter av urholkade trädstammar används. Det är bara benen som ska få plats.

Det finns även lite större båtar. Och större ändå, där man var flera personer ombord.

Näten måste skötas.

Det här är byn Chembe på Cape McLear i sydändan av sjön. I förgrunden bränner man tegelstenar som används för husbygge.

Majskornen torkas och mals sedan till ett mjöl. Det gör man en sorts gröt av. Det är basföda såväl i Malawi som i Zambia och Zimbabwe.Där kunde man köpa ett par potatisar.


Det lokala ölet håller en alkoholhalt på 64 %!

Trist när man skrämmer barn genom sin blotta närvaro!

En st kreativ person hade börjat med konstbevattning på eget initiativ och se så bra det växer! Det kräver kapital, som få har. Ingen ekonomisk hjälp finns att få, till t ex solceller.
Vi tog oss ut till en av öarna för att snorkla bland akvariefiskarna.

Så är dagens arbete slut.

6 kommentarer:

 1. Vilken spännande resa ni måste gjort! Tack för att du delar med dig! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Ännu ett storslaget, informativt, tänkvärt och helt fantastiskt inlägg !! Vatten bara vanligt vatten, för oss en självklarhet att bara skruva på kranen, för andra inte. Det var ingen dålig fångst där och en imponerande bild på den inte helt färdiga kanoten.
  En vardag, en arbetsdag i Malawi där man går barfota på sanden, lever under otroligt enkla förhållanden och säkerligen också många gånger under svåra villkor.
  Ställer mig själv frågan om människan är mindre lycklig där än här och tror inte det. En inre tillfredsställelse, glädje, gemenskap och många gånger en stark tro kan göra svåra yttre omständigheter lättare att bära. Tyckte sist jag var i Stockholm att klimatet "hemma" kändes väldigt kallt och då menar jag inte bara ur vädersynpunkt.

  SvaraRadera
 3. Sista bilden och 2. bilden har så vacker ljus och fina färger ! Fina, fina bilder alla !!

  SvaraRadera
 4. Ytterligare ett helt fantastiskt inlägg. Konstigt nog påminner mig första delen om vårt besök i Gambia på 1980-talet. Där tvättade, badade oc fiskade man också, fast inte så mycket fiskar utan mest bläckfisk och stora runda saker stora som fotbollar som rensades och röktes/koktes.

  När jag ser dina bilder så tänker jag spontant hur man kan leva av naturen, endast alltså. Där i Malawi finns inga 4G-master, inga kärnkraftverk eller annat som är så självklart för oss. Där finns liksom ingenting. Man tar tillvara det som moder jord ger, inget spills, inget slängs.

  Å precis som Anita säger tror jag inte att vi är lyckligare med all - ofta totalt onödig - lyx som vi är så vana vid - typ man måste ju absolut löpa nya iPhone 7, trots att föregångaren bara är 6 månader gammal. Ja, du förstår vad jag menar...

  Å majlmjölet - basföda i Malawi - säljs i form av Polenta här hemma till dyra pengar förstås...

  De färgglada båtarna påminner om fiskebåtarna som Anita visar från Malta. Samma "stuk" fast de malawiska är ju mera skruttiga, men gör sitt jobb änå.

  Tack Stare för ytterligare ett helt fantastiskt inläg.. Fortsätt bara:-)

  SvaraRadera
 5. Underbar bildserie från din senaste resa! Den inspirerar till fortsatt resande i en del av världen som jag verkligen gillar!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Spännande bilder :) Vilket jobb med kanoten...

  SvaraRadera