29 oktober 2015

Zimbabwe, del 5- Viktoriafallen

 När vi nu var i Victoria Falls var vi bara tvungna att försöka ta oss in på anrika Victoria Falls hotel. Vi försökte se ut som om vi bodde där och kom in. Klädkoden kunde jag inte leva upp till så något afternoon tea var det inte tal om. I salongen syntes damer med hatt som lyssnade på en pianist i vit smoking och jag smög ut i trädgården.


Vacker utsikt över bron, över Zambesifloden, som Rhodes lät bygga för att dra fram sin järnväg. Röken som skymtas till vänster är vattenånga från Viktoriafallen.

Lite gladde det mig att inte heller detta flotta hotell var förskonade från vildsvin!

En trevlig vakt släppte in oss i nationalparken, utan att vi behövde betala inträde, och visade oss fram till utsikten över bron. Man ser hur floden har grävt sig ner.

Mosi-Oa-Tunya betyder rök som dånar. Det är det ursprungliga namnet.


Livingstone var den som upptäckte fallen, sägs det. Knappast. Det var känt både bland afrikaner och européer, Men han gjorde tappra försök att mäta dem och han har gjort livfulla beskrivningar av dem.


Fallen är 1,7 km långa och 108 m höga. Här är en liten del av dem.

Vattenångan stiger till över 500 m och kan ses på 7 mils avstånd.

Många växter trivs i de fuktiga omgivningarna.

När det är som mest vatten, i april, rinner det 750 000 kubikmeter/minut.

Nu, när det är som lägst vatten, är det mera Victoria Walls än Victoria Falls. I gengäld ser man inget av fallet för allt vatten som är i luften, när det är högvatten.


Så är vi då framme vid bron, lämnar Zimbabwe och promenerar in i staden Livingstone i Zambia. Sedan fortsätter vi med flyg via huvudstaden Lusaka, till Malawis huvudstad Lilongwe.
Fortsättning följer i Malawi.

4 kommentarer:

 1. Wow vilka vidunderligt vackra bilder du visar oss. Jag tackar och bugar för att du delar med dig. Önskar jag hade varit där, men det kanske blir det med en dag. Stort tack.

  SvaraRadera
 2. WOW - igen och igen! Vilken dokumentation. Gillar att ni smög er in på hotellet och att du dokumenterade vyerna på avstånd för att sedan visa dom "close-up". Suveränt dokumenterad! Å vilket mäktigt vattenfall - WOW!

  SvaraRadera
 3. Tittar, läser, lär och förundras över detta land med dess fantastiska natur. Otroligt fina bilder och så spännande att ni lyckades ta er in på anrika Victoria Falls hotel :-)

  SvaraRadera
 4. Så häftigt! Jag lär mig mycket av dina resor!

  SvaraRadera