26 april 2016

Marocko- från Marrakech till Fès del 4

Vi beger oss från Marrakech norrut. Vi åker över den bördiga Tadlaslätten med många olivlundar. I närheten av Ifrane kommer vi upp i skogen. Här växer många gamla cedrar blandade med korkekar.Där stöter vi på apor, makaker, som tydligen blivit vana vid att bli matade. I Marocko finns många kvinnor som är klädda som hon på bilden, helt täckta med bara en glipa för ögonen.

Vi tar oss ner till slätten igen, och efter någon mil är vi i Fès.


Även här bor vi i en riad, gammalt borgarhus.

Uppe på takterrassen ser jag att vi är granne med en minaret, med storkar på taket. Böneutropen börjar strax efter 5 på morgonen...

Vi bor i den delen som kallas "den nya staden", Fès el-Jdid. Den är från slutet av 1200-t!


Där ligger de judiska kvarteren, mellah, med sina fina träbalkonger. Judarna har flyttat härifrån. De kvarteren brukade ligga intill kungliga palatset och så är det även här. T h syns några vakter.
Palatset är magnifikt. Man får nöja sig med att titta på det utifrån. Det duger gott! Som vanligt, otroliga dekorationer. Kungen, Mohammed VI, bor inte här utan i Rabat.

Mera Fès i nästa del!

3 kommentarer:

 1. Här var det som vanligt många fina bilder, men jag fastnade för cedern. Jag googlade lite och kunde förstå att de kunde bli väldigt gamla och det syns.

  SvaraRadera
 2. Du är allt bra äventyrlig och drar dig inte ifrån att besöka andra kulturer och mindre trygga miljöer. Förstår att din resa var fantastisk, jag har suttit och scrollat och det känns nästan som om jag varit där själv. Närmare än Tunisien har jag inte varit men länderna delar ju kulturen. Var det en gruppresa du var på eller helt på egen hand?

  SvaraRadera
 3. Ytterligare ett sådant inlägg som får mig att dregla och delvis känna igen mig faktiskt. På den marockanska landsbyggden verkar kvinnorna vara klädda enligt gällande sed (lika diplomatiskt uttryckt som du gjorde;-) ), men i till exempel gadir är det betydligt "bättre". Där visar kvinnorna åtminstone ansiktet - för det mesta...

  Mosaikdekorationerna är verkligen magnifika. Å om det inte vore för just dessa så liknar Fès el-Jdid mycket Jerusalem och delvis Tel Aviv.

  Du skulle älska Israel - fast inte just nu kanske...

  SvaraRadera