22 oktober 2016

Rumänien- Valakiet, Bukarest

Så har vi lämnat Transsylvanien och åkt in i Valakiet. Vi tar oss direkt till huvudstaden, Bukarest. Ca 2 milj bor det där.


 Staden ser i mycket ut som andra städer som vi har besökt, bara lite större.


Man får med dubbelt så mycket om man utnyttjar speglingar!


Prostitution är vanligt förekommande.

Det man kanske först tänker på när man hör Bukarest, är väl Ceauşescu och hans enorma parlamentsbyggnad. Massor av människor blev hemlösa när han genomförde sina gigantiska byggnader. Han bara rev husen för att få plats.


1110 rum! Vi tog en rundtur i några av rummen, eller snarare salarna.
Allt material är hämtat i Rumänien, sa guiden. Vi undrade var det växte mahogny i landet, men fick inget svar. Nåja, det mesta kommer därifrån. Man till och med odlade silkesmaskar för att kunna få fram siden. Hantverkarna var också rumäner och har gjort ett fantastiskt arbete.


Här är några detaljer på arbetet, från golv till tak.


Så kliver vi ut på balkongen.

Här kunde Ceauşescu tala till folket.

I det här huset huserade förr kommunistiska partiets centralkommitté. På balkongen, just över flaggorna, höll Ceauşescu sitt ödesdigra tal, 1989, och möttes av en folkmassa som krävde hans avgång. Det blev hans fall. Idag finns senaten i huset. Torget kallas för revolutionstorget.

Så  avslutar jag resan genom att åka förbi triumfbågen och ut till flygplatsen.

Det här var ett smakprov på vad de här länderna har att erbjuda- enormt mycket! Absolut värt en resa!

6 kommentarer:

 1. Alltså jag är så glad över dina reseinlägg. Har tittat tillbaka ett par gånger nu och även tittat tillsammans med mina söner som är mycket intresserade och imponerade.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Oj då , två likadana kommentarer det var inte meningen. Jag undrar hur ni reste? Buss? Bilresa på egen hand?

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt jobb av Ceauşescu. Men otack är världens lön. Rumänien i oktober - rena drömresan!

  SvaraRadera
 5. Vet inte om jag vågar säga det eller inte. Men eftersom jag är en ärlig "själ" så skriver jag vad jag tycker, vilket är: jag mår nästan illa av Bukarest och dess överdåd som Ceauşescu stod för. Mäktigt - självklart. Vackert - nej! Attraktivt - nej! Toppen byggnadsverk - absolut! Men till vilket pris...

  Är otroligt glad att jag kunde åka snålskjuts med dig på den här resan. Dina bilder har fångat landet perfekt - som alltid. Men en sak vet jag - jag skulle aldrig sätta min fot där. Sorry.

  Gärdsmygen och jag är vanligtvis helt överens om våra resmål (hon reste ju till Tel Avis efter att jag bloggat om vår semester där), men det här resmålet lockar mig inte - och det är konstigt nog tack vare dina bilder. Missförstå mig rätt nu - fotona var nämligen sååååå bra och talande att jag fick total avsmak för landet.

  Hoppas du inte är alltför sur på mig nu, men jag är ju som jag är. Å innerst inne känner jag att även du kände en viss "olust" om man säger så.

  SvaraRadera
 6. Vilket intressant ställe att besöka! Parlamentsbyggnaden... oj! Snacka om pampigt...! Intressant att få se, tack!

  SvaraRadera