5 maj 2023

Nykläckta ungar


Så här tomt var det hos min granne idag. Såg att det fanns ett par ägg kvar när hon hade lämnat boet för en stund. De blev nog lunch för skatorna. Men vart hade hon tagit vägen? Och fick hon några ungar? Det fick bli en runda ut i snålblåsten att leta.

Runt dammen är det lämpligt att leta. Mot stenen, bakom ormbunkarna, skymtar det något gult. Det stämmer ju med storleken, för större än så kan inte ungarna vara. Honan, t h, plockade med något under sig. Kan vara flera ungar. Men hon reste sig inte. Det var väldigt kallt i vinden så ev ungar behövde nog skydd. Får väl kolla igen i morgon.


Det är en farlig värld som ungarna lever i. Bakom busken smyger en mink. Den äter gärna en liten ankunge.


Men att se sothönsen var en trevlig upplevelse. Åtta ungar! Som far hit och dit. De vuxna har fullt upp att göra med att hålla rätt på dem och se till att de får mat.

1 kommentar:

  1. Åtta sothönsungar är väl rekord. Minns att det som mest var tre, fyra stycken. Och de överlevde inte alltid. Det kommer bli ett heltidsjobb att hålla åtta ungar vid liv.
    Bilden med ankan och ormbunkarna som ser ut som triffider är en höjdare. Har aldrig sett in mink irl. Visste inte att de levde i frihet i Sverige, utan trodde att de levde på så kallade minkfarmer...

    SvaraRadera