15 september 2019

Georgien, del 1 Tbilisi

Georgien är ett litet land i Kaukasus, granne med det mäktiga Ryssland. Abkhasien och Syd-Ossetien anser man att Ryssland har ockuperat. Landet har ca 4 milj inv och är ett urgammalt land. Här har Sidenvägen gått fram. Djingis Khan, Timur Lenk, ottomaner och perser, alla har de vandrat fram här och satt sina spår. Landet blev tidigt kristet, tidigt 300-tal. Huvudstad är Tbilisi med ca 1 milj inv.

Stan har en härligt blandad arkitektur. Fredsbron syns till vänster.

Här har vi kommit lite närmare bron. Gillar den lilla kiosken som är klädd med julklappspapper!

Trinitykatedralen i bakgrunden är klädd med guld. Den är huvudkyrka för den Georgisk ortodoxa kyrkan i Tbilisi. Floden Mtkvari rinner genom stan och en del hus hänger på kanten. På kanten ligger också en stor kyrka.

Metekhikyrkan, ligger på platsen där staden grundades av kung Vakhtang (på hästen) på slutet av 300-talet.

Från den platsen har man utsikt över gamla stan och Narikalafortet från 300-t. Som framgår kan man ta linbana upp. Till höger på kanten kan man ana en stor staty.

Det är Moder Georgien som skyddar med svärd i ena handen och en skål med vin i den andra.

Vin har man framställt i 8000 år så man kan konsten! Alla de fina vinhusen har vin från Georgien. Kolla priserna på Systemet! Men på plats kostade ett glas gott husets vin ca 15 kr.

Vinet tillverkades i kvevri, de stora lerkärlen, och görs på sina ställen än i dag på så sätt.

Tbilisi låg efter Sidenvägen och flera karavanserajer, där lasten packades om och såväl kameler som förare fick vila, finns kvar. Denna med sina kvevri på sidorna har blivit en affär.

 Man kan strosa runt i gamla stan och beundra de fina gamla träbalkongerna.

Eller ta sig ett svavelbad i de heta källor som givit staden sitt namn.

Shoppa kan man göra på H&M!


Trevligare ställe att handla på är Rivermarket längs floden. Här ställer konstnärer ut sina verk till försäljning. Varierande kvalitet! Dessa här gillade jag.


Naturligtvis kan man köpa allt annat också, medaljer från Sovjet bl a.


Strumpor kan alltid vara bra att ha och med sådana mössor klarar men absolut vintern.

1 kommentar:

  1. Vilken vacker stad! Av dina bilder att döma är Tbilisi faktiskt mera "modernt" än vad jag trodde, inga gamla skrotbilar heller utan moderna fordon. Vilka fördomar jag hade...
    Fantastiskt fina foton som vanligt. De återger verkligen atmosfären i stan på ett helt perfekt sätt.
    Målningarna var hur bra som helst. En av tavlorna med fiskarna hade nog fått följa med mig hem. Prisnivån på vin är ungefär som i Spanien.

    SvaraRadera