20 september 2019

Georgien, del 6 sista, MtskhetaVi lämnar den vackra Svanetiregionen.


När vi går till vårt lunchställe passerar vi det här huset. Visst bor man här.

Det finns modernare byggnader. Det var inte där vi åt! Nej, vi åt lokal mat alla måltider.

Vi stannade vid en marknad längs vägen. Tror inte att någon var sugen på att köpa flaskan med Stalin.


I staden Kutaisi var vi in på en matmarknad. Det finns hur mycket ost som helst! Men så används den också i den mesta matlagning.

Det som ser ut som ljus är en slags godis. Valnötter eller hasselnötter är trädda på en tråd och
doppade i en massa gjord av t ex druvor. Gott!

Det finns mycket frukt i landet.

Vi besöker en vingård i byn Chardakhi.


Det finns mer än 500 druvsorter som bara finns i Georgien.Här framställs vinet på traditionellt sätt i de stora lerkrusen som är nedsänkta i marken. Druvorna läggs ner. Inget tillsätts och det blir det mest fantastiska vin som t ex finns på listan över unika viner på hotell Ritz i London!

Vi tar oss till Mtskheta som också är ett världsarv. Staden var huvudstad i nästan 800 år, fram till 400-t e Kr. Här blev kristendomen officiell år 337. Staden är fortfarande ett viktigt religiöst och kulturellt centrum. Vi besöker Javariklostret från 500-t. Det hade varit en lång fasta i augusti. När denna nu var slut var det tid för många bröllop.


Uppifrån klostret kan man se ner över staden. Där ligger den mäktiga Svetiskhovelikatedralen från 1000-talet. Den sägs ligga på platsen där den första kyrkan i Georgien byggdes, på 300-t.


Det är en imponerande byggnad med fina väggmålningar.


Katedralen anses vara den heligaste platsen i Georgien för, enligt legenden, finns här Kristi svepnad. Den sägs ha förts hit under första århundradet efter Kristi födelse.

Mtskheta ligger bara en liten bit från Tblisi så här slutar jag min reseberättelse.

3 kommentarer:

 1. Tillbaka till nutiden, ja nästan i alla fall. Å självklart måste det finnas Donken där - suck! Fina bilder från matmarknaden. Alltid roligt att kolla marknader tycker jag, även om jag inte heller skulle köpa sådana gräsliga souvenirer.
  Åsså fick du med ett bröllop också. Bra jobbat:-)
  Å katedralens väggmålningar är jättefina.
  Då får jag tacka så mycket att jag fick åka snålskjuts med dig till Georgien. Fantastiskt fina bilder som verkligen återger atmosfären på platserna du har varit:-)

  SvaraRadera
 2. Jag är mycket fascinerad av alla de gamla sovjetrepublikerna. Har med stort nöje följt en finsk skådis som heter Ville Haapasalo då han rest runt i alla dessa länder. Programserien har gått i SVT, *Ville som pratar ryska och är rättfram och nyfiken ger stor behållning till programmen då han har så lätt att skapa kontakter. Jag har lärt mig massor, men man blir aldrig fullärd. Georgien är verkligen storslaget och vackert.

  SvaraRadera
 3. Heisann, hadde jeg ikke vært i Spania forrige uke, ville jeg har vært i Georgia denne.. Et vennepar inviterte meg med. på reise... de dro på søndag, men jeg kom hjem bare et par timer før avgang, og det gikk bare ikke å kaste seg på neste fly! Fantastisk flotte bilder!

  SvaraRadera