28 juli 2022

Island, del 1

Äntligen resa! Den första sedan pandemin kom!

Island blev första resmål. Det är inget stort land, lite större än Götaland med en befolkning på omkring  350 000 pers, varav ca hälften bor i huvudstaden Reykjavik. Folktätheten är ca 3 pers/kvkm. Gott om plats alltså, men det mesta får nog betraktas som obeboeligt. Jag gjorde en resa Island runt, medurs.


Många fjordar finns det och många berg. Och ett och annat hus, ganska utspritt.

Snorre Sturlason anses var författare av Eddan som skrevs på 1200-t. Den innehåller fantastiska historier om de gamla asarna och också dramatiska isländska sagor. Han betraktas som medeltidens största författare och statsman..

I byn Reykholt fanns hans hem. Idag har ett museum byggts på platsen och i golvet där kan man se stenar från grunden till detta Snorrestofa. Hans bad, den runda poolen, finns också kvar.



Det är en vacker natur men blommorna, fjällsyra, fjällyxne och fjällsippa påminner om en fjällvandring! Vi hade behagliga 10-15 grader varmt medan ni genomled en värmebölja. Varma strömmar i vattnet gör sitt till för det är bara en ö längst i norr som når upp till polcirkeln.


Det finns gott om vattenfall. Det här långa vackra fallet heter Hraunfoss och har grävt sig ner under en gammal lavamark.

Lavan har stelnat i märkliga former.


Vulkaner finns det många. Här vandrar jag runt kratern på Grabrok och kan titta ner på en annan krater. Lavan är täckt av mossor och lavar.

Vacker utsikt från kraterkanten.


Det är mycket termisk aktivitet. Island vilar på Atlantiska höjdryggen som bildas av de två tektoniska plattorna, Nordamerika och Euroasien. De förflyttar sig från varandra och då uppstår t ex sådant här. Kohett vatten kommer ut ur berget och flyter fram i bäcken. En varning är på plats! Det här, Deildartunguhver, är Islands största varma källa och Europas kraftigaste. Varje sekund väller 180 l fram. Det används även till att värma hus.


Klart det finns Islandshästar! De här drevs just hem för kvällen när vi passerade.

1 kommentar:

  1. Grattis till första utlandsresan på länge! Så du måste ha saknat resandet. Kul med Island, exotiskt på sitt sätt. Skoj att du delar med dig:-)

    SvaraRadera