29 juli 2022

Island, del 2

 Vi fortsätter resan mot nordväst och följer kusten.









 Vi stannar vid den gamla prästgården i Glaumbär. Den har varit bebodd sedan medeltiden. Husen är   täckta av torv och så byggdes många hus fram till 1800-talet. Måste ha varit kallt och fuktigt. Varje   rum hade sitt användningsområde. En del rum nådde man utifrån. Vacker utsikt från gården.


I horisonten ligger Drangey. Inte så lätt att landstiga där men jag antar att fåglarna är nöjda med att få leva ostörda.


Fantastiska vyer medan vi fortsätter norrut.




Längst i norr, på fastlandet, ligger orten Siglufjördur. Det var en mycket stor och betydelsefull ort 1903-1968, då sillen gick till. Här sysselsattes massor med människor. Kvinnornas uppgift var att salta sillen och lägga den i tunnor. Jag tror inte att de hade några handskar. Man tog inte till vara på sina resurser utan fiskade ut sillen, så det finns inget kvar. Och då dog byn. Nu är det en mycket stillsam plats, med ett fint museum.


Vägkanterna och mycket av marken är täckt av lupiner. De är ju invasiva och om man ser på Island förstår man att de ska bort. De tränger ut den inhemska floran. Här täcker den allt så det finns ingen chans att utrota den.


Vi passerar Islands näst största stad, Akureyri, med ca 20 000 inv.




Dags för ett vattenfall. Det här är Godafoss, gudarnas vattenfall. Island blev kristet år 1000. På väg hem från Alltinget, där beslutet hade tagits att övergå till kristendom, stannade en av dem som genomdrivit förändringen och kastade sina avbilder på de gamla asarna här i fallet.


1 kommentar:

  1. Vilka läckra bilder! Island är verkligen ett speciellt land mitt i ingenstans nästan. Har två bloggare som också besökt ön, så dina bilder kompletterar deras berättelser med foton. Bara häromdagen lästa jag att Islands motsvarighet till vår surströmming är fermenterad haj...
    Stämmer det att det är otroligt dyrt på Island, typ 250 kronor för en pizza?

    SvaraRadera