2 augusti 2022

Island, del 6
 Det här var ett annorlunda vattenfall, Seljalandsfoss. Man kunde nämligen gå bakom det! Ja, naturligtvis blev jag blöt!


Vi bodde bredvid vulkanen Eyafjallajökull. Det är den vulkan som stängde all flygtrafik genom att skicka ut väldigt mycket aska 2010.

Precis i horisonten stack ögruppen Vestmannaeyar upp.

Det gick batteridriven båt över.

Ni minns väl vulkanutbrottet 1973 då en vulkan, som man trodde var död, fick ett utbrott mitt i natten den 23 januari? Hela ön evakuerades.

Vulkanen till höger, Eldfell, skapades av utbrottet.


Bara en ö, Heimay, är bebodd. Spåren efter vulkanutbrottet syns överallt.

Även Västmannaöarna var utsatta för piratangrepp under1600-t. Algeriska pirater tog mer än 230 pers tillfånga, dvs nästan alla på öarna. De såldes sedan som slavar.
Hamnen fick ett bättre skydd när man lyckade vända lavafloden. Stora stenar kastades ut från vulkanen.

Stora delar av staden begravdes under askan. Något hus har man grävt ut, men detta är står kvar som man hittade det, utanför museet.Det är en säregen natur som har skapats och lunnefåglarna häckar gärna där.

I bakgrunden ses ön Surtsey som reste sig hur havet vid ett utbrott 1963.

Asmundur Svenssons skulptur vinkar adjö till oss. Och på tillbakavägen hade jag turen att få se vikvalar.

Ingen dag utan en vulkankrater! Det här är Kerid med sin absolut runda krater. Jag vet inte om vattnet i kratrarna är varma eler kalla. Med tanke på att det rinner kokhett vatten i en del bäckar avstod jag från att testa!

Tänk att det får plats med så många vattenfall i ett så litet land! Det här är den största av dem, Gullfoss, och faller i flera etapper. Det är inte så lätt att fotografera vattenfall. Kommer man för nära ser man bara vattenånga.


Men vattnet kan gå på andra hållet också. Geysir sprutade vatten mer än 100 m upp men är nu insomnad. Men den har gett namn åt alla geysrar.


Numera har Stokkur tagit över skådespelet. Ungefär var 10 minut kommer det en 15-30 m hög kaskad.
Vi väntar.Utan förvarning så sprutar den. Inte lätt att hänga med med kameran.

forts följer 

1 kommentar:

  1. Island är ett märkligt land. Både vad gäller landskapet, men även historien och alla vulkaner som än idag vaknar till liv då och då. Det kan ju inte vara ofarligt att bo på en så liten yta med så många vulkaner runt sig. Vet inte om jag skulle våga bosätta mig där eller om jag ens ville med tank på klimatet.
    Tusen tack för att jag får åka snålskjuts med dig:-)

    SvaraRadera