3 augusti 2022

Island, del 7, sista


 

Det finns mycket aktivitet i berggrunden på Island. Här delar världen sig! De två stora kontinentalplattorna, Nordamerika och Euroasien går ifrån varandra. Sprickan blir några cm bredare varje år. 

Island är världens äldsta demokrati. Redan 930 bildades Alltinget, riksdagen, här i Thingvallir. "Hövdingarna" samlades här och massor av folk. Lagmannen stod där flaggan nu står. Klippan bakom gav god akustik så alla som stod nedanför på slätten kunde höra vilka lagar som gällde. Det var också en domstol. En uppgift är att 16 000 pers kunde finnas på plats. Det var även marknad och folk fick träffas. Säkert en stor begivenhet.Sjön i området är Islands största. Med kristallklart vatten. Hela platsen är betraktad av UNESCO som världsarv.


Nu har jag åkt varvet runt och kommit till huvudstaden Reykjavik. Europas nordligaste huvudstad med ca 130 000 inv. Kyrkan, Hallgrimskyrka, ses över hela stan.


Kyrkan är ritad av Gudjon Samuelson och inspirerad av de sexkantiga basaltpelarna vi sett tidigare.


Kyrkan har en magnifik orgel som är världskänd för sin kvalitet. De största piporna är 10 m.


Klockspelet ljuder varje kvart.


Man gå upp i tornet och har då en fin utsikt över stan.


Statyn framför kyrkan är Leif Eriksson som var den första som satte sin fot i Nordamerika, sägs det.


Stan ger ibland intryck av att vara en småstad.


När man promenerar längs havet kommer man till skulpturen Solfärd, gjord av Jon Gunnar Arnason.


Från strandpromenaden ser man ser man båda landmärkena Hallgrimskyrkan till vänster och Reykjaviks operahus, Harpa, till höger. 
Harpa är också inspirerat av basaltpelarna. Hela huset bygger på dessa sexkantiga former. Huset är designat av Henning Larsens Arkitekthus i samarbete med Olafur Eliasson.


Det var en intressant arkitektur i Reykjavik. Det här är stadshuset.


Bra att veta när man reser på Island! Inte så lätt att gissa om det inte finns någon bild.


Så här kände jag mig när jag kom hem och testade positivt för covid! Men jag är fullvaccinerad med fyra sprutor så det blev inget större problem.


Tack och farväl Island! Ett mycket intressant land.

SLUT 

3 kommentarer:

 1. Alltså du fick ju åtminstone en solig dag ser jag:-) Osis att du smittades, men som alla experter säger - pandemin är över först när alla har haft Covid. Å sitter "instängt" på ett flygplan och/eller en buss så är chansen/risken att man blir smittad typ 100 procent. Men en himla tur att du inte upptäckte viruset på Island och att du bara blev lindrigt sjuk.
  Hörde på BBC att ytterligare ett vulkanutbrott har skett nära Reykjavik (https://www.svt.se/nyheter/utrikes/risk-for-vulkanutbrott-pa-island-ud-varnar-svenska-resenarer). Fantastiska bilder att titta på. Inga människor har skadats som tur är och ingen fara för befolkningen heller enligt BBC.
  Reykjavik gillar jag. Just nu är staden Skandinaviens mest trendiga huvudstad läste jag i ett resemagasin. Operahuset är såååååå i min smak. Ett av det läckraste byggnaderna jag sett. Byggkranen var en bonus;-)
  Tusen tack för denna fina rundtur på Island. Du verkar vara supernöjd med resan:-)

  SvaraRadera
 2. Så mäktiga bilder, så fint du beskriver. Häftiga klockor, undrar hur dom låter… mäktiga pipor för en orgel. Jo island låter lockande.

  SvaraRadera
 3. Anonym var Åke, tråkigt med coviden…

  SvaraRadera