1 oktober 2017

Azerbadjan, del 1

Azerbadjan är knappt en fjärdedel så stort som Sverige med ca 9 milj inv. Det ligger både i Asien och Europa och sträcker sig från Kaspiska havet upp i Kaukasus bergskedja.

Vid självständigheten från Sovjet, 1991, blev Heydar Alijev president. Hans bild finns precis överallt. Han dog 2003 och ersattes av sonen Ilham Alijev, efter ett val som har ifrågasatts.

Det är ett muslimskt land, men religiositeten är ungefär lika stor som hos oss. Men det kommer många turister från Saudiarabien och andra arabländer och då är det viktigt att veta åt vilket håll Mecka är.


Det är ett stort oljeland och oljan finns såväl på land som till havs.Bröderna Nobel var här och tog del av oljefyndigheterna och byggde Villa Petrolea. Rikt inrett med Meissenporslin mm.


Även gas utvinns här, till och med så att berget brinner.

Något miljötänk hördes inte. Ungefär 80 % av energin kommer från fossila bränslen. Det fanns vindkraftverk men de var inte inkopplade. De behövs inte, sas det.

Men oljepriset sjönk ju och från att ha haft "obegränsade" tillgångar fick man tänka om. Här skulle byggts ett helt kvarter med all lyx man kunde tänka sig. Så här långt kom man innan pengarna tog slut.

2 kommentarer:

  1. Azerbadjan är ju inget land man hör mycket om direkt - om man nu inte följer ESC som landet väl vann för några år sedan vill säga... I det sammanhanget lärde jag med att huvudstaden heter Baku...

    Så dina bilder och din text är intressant läsning. Är dock inte helt säker på att jag skulle gilla landet och de nybyggda spökhusen...

    SvaraRadera
  2. Inga vyer som ger någon good feeling precis. Spännande att få se vad du varit med om, för precis som BP skriver hör man inte så mycket talas om landet. Ser fram emot fler bilder från resan!

    SvaraRadera