8 oktober 2017

Azerbadjan, sista del 8,- Xinaliq, SumqayitNu beger vi oss upp i de riktigt höga bergen. Kaukasus når här över 4000 m.


Där uppe ligger byn vi ska besöka.


En sista krök, snöfläckar upp i bergen ligger kvar, så är vi i byn Xinaliq. Den ligger på 2335 m ö h och blir ofta isolerad genom snö och för mycket vatten i floden. Isoleringen gör att det ofta talas olika språk i byarna. De har så lite kontakt med varandra. Här talades ketch.

Vattnet i samovaren var varmt så vi serverades te.

 En smygtitt in i köket.

 Madrasserna tas fram när det är dags att sova.

Fin återvinning med diverse burkar som krukor.

Tungt att gräva, men potatisen måste upp.Husen är fantastiska med sina staplade stenar. Men ibland är det svårt att avgöra om det är hus.


Det finns inga träd att använda till ved, ingen gas och ingen olja. Överallt är det högar med snyggt tillplattad fårlort, eller komockor. Det duger som bränsle. Det måste vara kallt på vintern i dessa dragiga hus.Ibland är det svårt att veta om man står på någons tak. Men utsikten är magnifik.

Vid de höga bergen går gränsen till Ryssland och en omtvistad gräns till Daghestan.

Vi lämnar denna by, som var en stor upplevelse att få besöka.

Det bär söderut ända till staden Sumqayit vid Kaspiska havet. Den ingick 2007 i Time Magazine's lista över de mest förorenade platserna i världen. Under sovjettiden var det många tunga industrier här med utsläpp som var katastrofala. Massor av barn föddes med defekter eller var dödfödda. Cancerfallen var 51 % högre än för övriga landet. Nu har man rensat upp och det är Bakus badplats.Även de gamla ryska husen rustar man upp. Dvs fasaden. På bilden kan man se hur det ska bli. När vi undrade om man rustade upp invändigt också var svaret nej. Fasaden gör ju staten vid! Lägenhet om 32 kvm för en familj verkade vara standard.

Så slutar jag reseberättelsen här med att plaska lite med fötterna i ett ljummet Kaspiska havet. Med tanke på stans historia och alla de oljeborrtorn som jag ser, avstår jag från någon simtur.

4 kommentarer:

 1. Jag säger det igen, vilka kontraster! Svårt att ta in. Måste känts märkligt att vara där på riktigt i de här olika världarna? Vad fanns det för kommunikationer från den lilla byn ni besökte? Fanns där skola? Hur långt var det till stan? Många frågor...Tänk vad du fått vara med om!

  SvaraRadera
 2. Säger som jag sa igår "weird", men att besöka den byn i någon timme var definitivt värt besväret. Jag menar det är ju skilda världar där och jämfört med hur lyxigt vi har det här. Å vi tar allt för givet - såklart...

  Du har varit med om en otroligt intressant resa och säkert fått distans till både det ena och det andra. Det har i alla fall jag fått efter att ha åkt snålskjuts med dig.

  SvaraRadera
 3. Så otroligt intressanta bilder och kommentarer till. Såna resor och reportage gillar jag. Att få uppleva.

  SvaraRadera
 4. Kul att få följa din resa! Intressanta bilder och trevlig text! Nu har du väckt reslusten till liv igen!

  SvaraRadera