3 oktober 2017

Azerbadjan, del 3- Maraza, Shemakha, Lahic

Vi lämnar Baku och åker nordväst upp i Kaukasus och får se lite mera av det vanliga livet.

Diri Baba mausoleum byggdes på 1400-t och är en helig plats dit man vallfärdar.

Klart man måste ha en selfie när man har tagit sig ända dit upp.

Kor, får och getter vandrar fritt och ses till av herdar.I Shemaka finns en stor moske. Den första byggdes redan 743 på samma plats men förstördes av krig och jordbävningar.Ovanför staden ligger en kunglig begravningsplats. Några av gravstenarna är mer än 1000 år gamla.


Vi fortsätter upp i bergen.

Vi byter ut vår buss mot bilar. Ibland uppstår trafikstockning.

 Vägen blir smalare och bergen brantare.


Risk för ras finns alltid.

Nu ser vi Lahic dyka upp. Floderna är nästan helt uttorkade. Dels på grund av torka men sannolikt även för att man leder om floder för bevattning.


Det är visserligen över 30 grader varmt men bäst att ha pälsmössan på i alla fall.Lahic är en liten by bebodd av perser. Den ligger på 1300 m ö h. De gör fina koppararbeten och tidigare också mattor. Åsnan är nog bästa kommunikationsmedlet här i de smala gränderna.


Man lägger trä mellan stenarna för att skydda vid jordbävningar. En sorts stötdämpare.Dörrarna är viktiga även här. Men jag tror man måste se upp när det regnar!

2 kommentarer:

  1. Här förflyttas jag till en helt annan tid på en helt annan planet höll jag på att skriva. Byggnadsverken är enormt fina och välbevarade. Skulle inte vilja bo i byn, men gärna besöka den som du gjorde.

    SvaraRadera
  2. Ja, då olika vi lever, är min reflektion när jag ser dina bilder. Mannen med pälsmössan skrattar jag gott ut. Stänger kanske ute värmen? Gillar husväggarna med sten och trä. Vackra att se på och vilken fiffig konstruktion!

    SvaraRadera