2 april 2019

Bhutan- del 4, Bumthang

Området Bumthang består av fyra dalar. Dit kom buddismen tidigt så där fanns flera betydelsefulla tempel.

Jampey Lhakhang är ett av de allra äldsta templen i landet. Det sägs vara byggt av den tibetanska kungen Songtsen Gampo redan 659. Han lät bygga 108 tempel för att nagla fast en demon. Det här håller fast det vänstra knäet. Det finns ett till i Bhutan som håller vänster fot. Övriga 106 ligger i Tibet.

Bönekvarnar bör man snurra på så att en kläpp högst upp slår till klockan. Man går alltid medurs runt heligheter.

Med hjälp av radbandet kan man hålla räkning på alla böner. 108 är bra.







Det är viktigt att gå runt klostret och sätta fart på alla bönekvarnar.

Vi fortsätter till fots till nästa kloster och passerar ett stort, vackert dekorerat hus. Alla de buddistiska symbolerna finns ditmålad.

En blyg liten bedårande tjej leker intill stigen.

Böneflaggor visar att detta är en helig plats. Kurjey Lhakhang är ett av de viktigaste templen eftersom det har ett avtryck av Guru Rimpoche. Han anses vara den andra buddhan och grundläggare av den tibetanska buddismen, som råder i Bhutan. Han anses också vara den som förde buddismen till Bhutan. Han ska då ha varit här och mediterat och lämnat sitt avtryck. Lite svårt att se för en icke-buddist.

Hela komplexet består av tre tempel byggda under 300 år. Det närmsta är byggt av kungens farmor, 1984, för att hedra hennes buddistiska lärare. Det som kommer därefter byggdes av förste kungen.

Det här är det äldsta, byggt 1652 och är byggt över platsen där Guru Rimpoche satt och mediterade. Bakom sticker en cypress upp. Den sägs ha vuxit upp ur hans käpp. I klostret finns mer än 1000 statyer av Guru Rimpoche. Den största är 10 m hög.

Bron som leder över floden vid klostret är fylld med böneflaggor.

Bönerna tar hjälp av floden för att spridas.

Man kan inte bara syssla med heligheter, hur fascinerande än historierna är. En tur i stan Jakar, visar att det finns en vinhandel också. Utbudet sträckte sig dock till ett par dammiga flaskor.

Vi besökte ett lokalt bryggeri och avsmakade deras produkt.


Vi skulle också ha besökt en schweizare som har en osttillverkning men han var visst i templet och mejeriet var stängt. Inne i stan kunde man köpa torkad ost att lägga i teet. Som synes fanns det annat också att handla.

1 kommentar:

  1. Hur fascinerande som helst, både att titta på bilderna och läser dina föredömligt korta och koncisa texter;-)

    Det som förvånar mig mest är att arkitekturen/färgsättningen/"stuket" av templet byggt 659 är ungefär densamma som huset och templet byggda 1984. Otroligt att man bibehåller ett "vinnande" koncept. Detta sagt av en västerlänning alltså;-)

    Red Panda Weiss Beer - vilken blandning. Alltså Weissbier är ju tyskt, Beer är engelska och Red Panda visste jag inte ens att en sådan fanns;-)

    Åsså torkad ost i min öl - nja, jag vet inte. Men jag hade absolut testat! Gjorde du?

    PS. Vet inte mycket om buddism, men religionen verkar vara ännu mera "bönkåta" (sorry) än Islam, fast betydligt färggladare och "roligare" verkar det som. DS.

    SvaraRadera