4 april 2019

Bhutan- del 6, Trongsa - Punakha

Bhutan exporterar elkraft till Indien. Det är en av de stora inkomstkällorna. Här är det ett kraftverk i en av floderna.




Det bär uppåt igen. Vi stannar till vid Chendebji chorten som byggdes av en tibetansk lama som besegrade en ond ande där. Den är byggd i nepalesisk stil, med buddas ögon på alla sidor.

Det ser nästan ut som platt mark, en sällsynthet i landet.

Det var nog bara för att få fart upp till Pele La passet 3300 möh. Det passet utgör gränsen mellan centrala och västliga Bhutan.


Så bär det utför igen och vi kommer så småningom till Punakha på 1250 möh.





Punakha dzong byggdes 1637 och har klarat både bränder och jordbävningar, till och med invasionsförsök av Tibet. Det var den mest fantastiskt utsmyckade dzongen på hela resan.


På en av innergårdarna står ett stort Bodi-träd. Ett sådan som Buddha satt och mediterade under.

























Munkarna, som sommartid finns i Thimphu, tillbringar vintern i Punakha dzong.





Vårt hotell var fint.


Jag gick genast till Phallus Bar och testade drinken Brown Cow.

1 kommentar:

  1. Dzongen liknade ju utvändigt den du visade i föregående inlägg. Men invändigt är den här ju så mycket finare. Snacka om ett komplett konstverk. Fantastiskt. Sedan reagerade jag över vägarna utan skyddsräcken och så den rangliga byggnadsställningen av trädgrenar runt huset. Kulturkrock jämfört med Sverige...
    Namnet på baren var aningen otippat med tanke på var du befann dig. Här skrattade jag gott. Vad bestod drinken av. Eller det vill jag kanske inte veta. Förresten vilken slags mat äter man i Bhutan. Indisk antar jag eller?

    SvaraRadera