7 april 2019

Bhutan- del 9, Paro tsechu

Det är bara 1 tim färd till Paro från Thimphu. Vi ska inte ens över något bergspass. Bara korna sinkar lite.











Paro ligger på 2250 möh. Här finns den internationella flygplatsen. Det är bara att följa pilarna så kommer man rätt!


Vi ska till Paro Dzong för att vara med på en stor buddistisk festival, tsechu. Sådana äger rum runt om i landet på olika dzonger och på olika tidpunkter. Det är en merit för själen att vara med. Man är ledig de dagarna.

Innergården på dzongen är för liten för att alla ska få plats så man är vid byggnader intill. På byggnaden t v kommer att rullas ut en enorm målning, tankha, med ett buddistiskt motiv vid soluppgången sista dagen på festivalen. Solens första strålar ska träffas tankhan.

Alla har tagit på sig sina finaste kläder och smycken. Det är mycket sidenvävnader. Damerna har en sidensjal över axeln.

Det är många danser. Man dansar bort det onda för att göra plats åt det goda, om jag förstod det rätt. Även clowner deltar i danserna. Observera musikerna på taket.


När det är extra heligt bär männen en vit sjal till sin dräkt.

Kan det vara chief abbot som sitter bakom fönstret och tittar? Han borde vara där. Även kungen var där.















Inte alla tyckte det var jättekul.

Det löste sig när den kloke pappan vek ner överdelen så spiderman kom fram!

Vilken varm blick!

Det var mycket intressant att titta på alla vackra kläder och absolut inga problem att fotografera. Klart man ville visa upp sina fina kläder.




Se vilka stiliga stövlar herrarna har! Och de här har röd sjal. Det betyder något som jag har glömt!
Damernas dräkt heter kira och herrarnas heter gho.


Apropå kungen som var på besök på festivalen sista dagen, för att se tankhan antar jag. Nuvarande kungen har bara en hustru. Hon är för övrigt en barndomsvän. Kortet på dem ovan är från kungens kröning.


Kungens far är gift med fyra systrar. Någonstans såg jag att de nämndes som nuvarande kungens mödrar. Hoppas de själva vet vem som är mor till honom. Hans far utsåg honom som mest lämpad av sina söner att införa demokrati i landet.  Det var för övrigt något som folket undrade vad det skulle vara bra för.  Det var bra som det var.                                                                                                                                             

1 kommentar:

  1. Vilken fantastisk resa du har gjort! Bhutan är ju ett så otroligt färgglatt land på alla sätt och vis. Din resa var vältajmad måste jag säga. Den planeringen satt fint. Sedan visste jag inte att buddhismen tillåter månggifte. tänk vad man lär sig...
    Ett helt suveränt inlägg! Tack för det:-)

    SvaraRadera